Frans-Italiaanse feestmuziek orgel
Zondag 10 mei   16.00 uur 2015
 
Orgelconcert Jan Walraven, feest der H(E)rkenning

Franse en Italiaanse Feestmuziek

Tien mooiste stukken voor Moederdag.

Pasticcio uit “Orgelboek” 1957             Jean Langlais 1907-1991
Pasticcio, nabootsing, is een Italiaans opera genre. Literaire, artistieke of muzikale compositie met een mix van thema’s van Jean Langlais zelf. Jean Langlais is blind geboren evenals de Franse organist Louis Vierne.

Concerto in drie delen:                  Alessandro Marcello1684-1750
Andante e spiccato - Adagio -  Presto. 
Dit stuk is geschreven in 1716. Uitgegeven in Amsterdam bij Jeanne Roger, samen met andere concerti van ondermeer Albinoni, Veracini en Valentini. Bach heeft dit hoboconcert bewerkt voor het klavier.

Offertoire sur les Grands Jeux       François Couperin 1668-1733
François was de belangrijkste van de Componistendynastie der Couperins. Hij was organist van de St,Gervais. Kerkmuziek met een voorname en feestelijke inhoud.

Andante Meditaciones               Louis Lefébure Wely 1817 - 1870
Religiosas  “Choeur de Voix Humaines".                
Er klinkt een Koraal met de Voix Humaine, het register met de menselijke stem. Fluitregisters met aanhoudend te spelen triolen geven de drive aan dit speciale werk.

Elevazione                           Padre Davide da Bergamo 1791-1863
IL recitativo, IL Cantabile e L’Allegro. In operastijl gecomponeerd voor orgel. Recitatief  begint vertellend, het zangerig tweede deel wordt gevolgd door een snel presto.  

Sortie, uitgang                  Louis-Alfred Lefébure-Wely 1817-1870
Orgelmuziek mag zeker wel eens luidruchtig, vrolijk en dansend  zijn. Orgelbouwer Artistide Cavaillé-Coll was een fan van deze componist.

Suonatine                             Padre Davide da Bergamo 1791-1863
Deze priester componist schreef ongeveer 1700 composities. Gaetano Donizetti en Simone Mayr waren zijn leraren. Hij was bevriend met de Orgelbouwers Serassi te Bergamo en Palermo.

Offertorio in Re maggiore                 Giovanni Morandi 1777-1856
Aansprekende muziek met drie duidelijke thema’s en vele verrassingen in allerlei verschillende toonsoorten.  De Sonate vorm. 

Canzona della sera, avondzang    Marco Enrico Bossi 1861-1925
Serene sfeer met fraaie melodieën. Aan het einde klinkt herhaaldelijk een klokje.

Toccata uit Symphony nr. 5         Charles-Marie Widor 1844-1937
Widor begon zijn muzikale studie in Brussel bij Lemmens, en voor compositie ging hij te rade bij François-Fétis de toenmalige directeur van het Conservatorium te Brussel. Hij werd begeleid door en kreeg raad van Aristide Cavaillé-Coll bij zijn eerste stappen in de muziek-wereld. In 1870 werd hij op 26-jarige leeftijd organist van de Saint Sulpice waar hij L.J.A Lefébure-Wély opvolgde na diens dood.