Terugblik: Duo Landini Jenny Spaoghe en Jan Van Landeghem 22 maart 2009


  Jenny Spanoghe en Jan Van Landeghem: het Duo Landini

 

 

Duo Landini uit Bornem musiceerde met een enorme gepassioneerdheid “In den Wouwdfluit”.
Jenny Spanoghe en Jan Van Landeghem vielen met de deur in huis door met de enorme Arpeggione Sonate van Franz Schubert te openen. Een brok muziek van een half uur waarin alle gemoedsstemmingen van deze grote meester te herkennen waren. Een rijke stroom aan muzikale invallen werden zeer innig gespeeld door deze twee gerijpte kunstenaars. Jenny Spanoghe bespeelde de altviool met haar rijke kleurenpalet op meesterlijke wijze. Door de toelichtingen van Jan en Jenny bleek dat ze ook aangename vertellers waren. Het typische Russische melos in de Vocalise van Sergej Rachmaninov kreeg tot in detail de juiste kleuren, daardoor waanden wij ons in hogere sferen. De kleine “violino” kreeg mooi tegenspel van de piano. Een grote verrassing was de Valse sacrée van Frédéric Devreese. Hedendaagse muziek die het publiek onmiddellijk op sleeptouw neemt vanaf een rustig begin tot en met de woest wordende werveldans.
Drie Préludes van Gershwin vergden zowel van de pianist als van de violiste een uiterste concentratie. Het werd een top in het virtuoze samenspel.
De Tzigane van Ravel en de Polonaise van Wieniawski deden iedereen op het puntje van zijn stoel zitten. Met de Musette van Jan Van Landeghem bewijst ook hij dat de muziek van vandaag een heerlijk gerecht in het muzikale menu kan zijn. Het gehele concert had door de overrompelende muzikale kwaliteiten van Jenny Spanoghe en Jan Van Landeghem veel weg van een sessie in de Koningin Elisabeth Wedstrijd in België.
Met een Liefdeslied voor viool en piano deed het Duo Landini de deur zachtjes dicht van Concertzaal “In den Wouwdfluit”.