Terugblik: openingsconcert op 25 oktoberHet concert op 25 oktober door Rafał Gudyka en Joanna Strzelecka is een spraakmakende voorstelling geworden.

De verwachtingen bij het publiek waren hooggespannen voor de meester en de ster-leerling uit het Poolse Krakau.
Rafał nam het eerste deel van het programma voor zijn rekening. Een verstild eerste deel van de Mondschein Sonate van Ludwig van Beethoven was een weldaad voor het hart en de oren. Het speelse tweede deel werd zonder opsmuk gebracht en in het derde deel maakten we kennis met een jonge gepassioneerde pianist die zorgde voor stevige aanzetten in de muziek.
In de Polonaise opus 40 en het Scherzo opus 20 van Frédéric Chopin liet Rafał Gudyka horen dat hij een bijzonder talentvolle jongeman is. Een pianist met een enorm concentratievermogen.
Zijn lerares Joanna Strzelcka speelde twee grote werken van Fanny Hensel- Mendelssohn. Uit de cyclus Het Jaar speelde Joanna 5 delen, opgevolgd door het sprankelende Saltarello Romano. Joanna was hierin een pianiste met een verfijnd toucher. Geen detail onsnapte aan haar aandacht in de schijnbaar moeiteloze vertolking. Ook de Ballade van Chopin kwam schitterend uit de verf.
De Paraphrase van Franz Liszt spande in alle opzichten de kroon op dit pianorecital. Hier spreidde Joanna Strzelcka haar muzikale en technische capaciteiten ten toon. Innemende zangerigheid in het thema "Figlia dell'amore", sprookjesachtige tegenstemmen uit het zangkwartet uit de opera en een uitgekiende balans in de verdeling van alle stemmen in dit adembenemend werk, thematisch afkomstig uit Verdi's opera Rigoletto.

De toegift werd door het enthousiaste publiek snel veroverd. Joanna en Rafał speelden quatre-mains de flitsende Sabeldans van Katsjatoerjan. Een formidabele uitsmijter waar iedereen tevreden mee kon thuiskomen.
Kortom gezegd zoals in het begin: een spraakmakend concert door Joanna Strzelecka en Rafał Gudyka.