Terugblik: concert Rupert Luck viool en Daniel Swain piano, Duo uit Londen 22 november 2009
Een op en top Engels programma waarin de Nederlandse componist Julius Röntgen naadloos aansluiting vond bij Elgar, Holst en Parry. Dit Londens duo heeft een perfect concert gespeeld in alle opzichten. Rupert Luck studeerde af in Cambridge en Daniel Swain deed hetzelfde in de tegenpool Oxford. In de opening met de Sonate van Edward Elgar toonde dit Duo hun muzikale aanpak van dit enorme brok muziek. Grote warmbloedige melodieën, prachtige polyfone lijnen in het langzame deel en een heroïsch laatste deel. Rupert en Swain hebben met hun cd opname van de drie Sonates van Parry hoge ogen gegooid naar de muziekpers. Het Music Magazine van de BBC honoreerde deze opname met 5 sterren. Parry’s muziek is zeer origineel met verrassende harmonische wendingen, scherpe ritmische gedeeltes en zoals bij Elgar, schitterende dialogen tussen de vioolpartij en de pianopartituur. Na de pauze nam het Duo de tijd om het publiek tot adem te laten komen met “vijf stukken” van de innemende Gustav Holst. Een muzikaal genre dat vergelijkbaar is met de “Lieder ohne Worte”. Het is muziek om bij weg te dromen naar “The Good Old Days”. Rupert en Daniel zijn goed Europees georiënteerd.
Bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag verkregen zij de muziek van de Vioolsonate van de Nederlandse componist Julius Röntgen. Een herontdekking in Europa van jewelste. Röntgen is een componist die in zijn tijd goed gewaardeerd werd ; een componist met de capaciteiten van een Johannes Brahms.
De componisten Elgar, Holst, Parry en Röntgen vormden een romantisch kwartet dat het publiek deed sidderen van emoties.
Rupert Luck maakte een voorname en innemende indruk. Zijn opvallende toonbeheersing en de lange ijle slottonen deden weldadig aan. Zijn alles in huis hebbende pianist Daniel Swain zorgde voor een schitterende pianopartij . Twee namen om te onthouden vanwege hun geconcentreerde manier van optreden In den Wouwdfluit. Terugkomen zullen zij zeker in deze muziekzaal die bij uitstek geschikt is om te genieten van Kamermuziek met daarbij een gedisciplineerd publiek. Als dank kregen de toehoorders de toepasselijke toegift “Greeting” van Gustav Holst.