Terugblik: Zvezdoliki Trio, drie rasmuzikanten met drie sterren, 14 november 2010

 
Het openingsconcert op 14 november 2010 door Oriana Dierinck fluit, Dominica Eyckmans altviool en Jeroen Malaise kon zich verheugen in een goede belangstelling.
Een programma met uitersten. Muziek van Vlaamse componisten, hedendaagse muziek, muziek uit het Interbellum en een improvisatie door het Trio op een oude melodie van John Downland.
Er was een prettige afwisseling voor het publiek doordat de toehoorders konden genieten van Solo stukken, Duetten en Trio’s. Bij de song van John Downland toverde het Zvezdoliki Trio zelfs een Kwartet te voorschijn. Namelijk altvioliste Dominica Eyckmans zong en improviseerde tegelijkertijd op de altviool over de melodie van Dowland. Oriana Dierinck en Jeroen Malaise improviseerden in een middeleeuwse stijl een feeëriek stuk muziek gebaseerd op de grondtoon do. Jeroen Malaise toverde ijle klanken uit de vleugel door middel van afdemping van snaren met de vingers en de dempers zelf als zacht slagwerk te laten klinken. Werk aan en in de vleugel.Zvezdoliki Trio: Dominica Eyckmans viola, Jeroen Malaise piano en Oriana Dierinck fluit


Het Duet voor fluit en altviool van Jef Maes kreeg een bekoorlijke vertolking. Jeroen Malaise speelde twee eigen improvisaties over het thema water en vlinders, waarbij zijn vindingrijkheid de karakterstukken goed ondersteunden. De Solosonate van Hindemith werd op adembenemende wijze vertolkt door Dominica Eyckmans. Componist Paul Hindemith legde zijn ziel en zaligheid in deze grootse en heftige compositie voor de altviool. De aanwezige componist Jean-Pierre Waelbroeck kon zichtbaar genieten van zijn speels gecomponeerde Sonatine voor fluit en altviool. Een duet waarin Oriana Dierinck en Dominica Eyckmans een boeiend gesprek ten gehore brachten. Een transcriptie naar een ander instrument kan ook voor verrassingen zorgen. Oriana Dierinck speelde de vrolijke variaties van Marin Marais op fluit, welke oorspronkelijk geschreven waren voor de Viola da gamba. De Franse componist Maurice Duruflé schreef een fantasievolle Prélude, Récitatief en Variations, gespeeld door deze sterspelers van het Zvezdoliki trio.
Geen zee te hoog voor deze sterke musici. De grenzen van deze rijke muziek werden opgezocht en ook de sprankelende afwisselingen in de partituur deden recht aan dit meesterwerk.
Een concert met drie sterren en evenzoveel harten.
Foto impressie zie: Fotoalbum_Concerten door.. _Zvezdoliki