Terugblik: Arsis 4 strijkkwartet op 28 februari 2010


Terugblik op het concert door het Arsis 4 strijkkwartet 

                                              Arsis4 Bruggenbouwers

Pieter Jansen viool, Liesbeth Baelus viool, Florian Peelman en Romanek Maniewski violoncello.
Een evenwichtig programma samengesteld door Arsis Stijkkwartet dat zich graag afficheert met het woord bruggenbouwers. Muziekstijlen met elkaar verbinden door een uitgekiende programmering.

De opening werd een prachtige Zonsopgang met het Haydn strijkkwartet opus 74 nummer 3, the Sunrise. Dit werk ontleent zijn bijnaam aan het stijgende thema boven de aangehouden akkoorden waarmee het kwartet begint.
Daarna een werk van de Hongaarse componist György Kurtág uit 1989.

"Officium breve" in memoriam Andreae Szervansky opgedragen aan zijn landgenoot, componist en vriend. Dit muziekwerk bestaat een 15 tal miniatuurtjes met elk zijn uitgesproken sfeer en karakter. Drie delen zijn gebaseerd op materiaal van Szervansky.

Hierna het "molto adagio, sempre cantate doloroso" van Guillaume Lekeu. Een muziekstuk dat met zijn intieme sfeer uitstekend aansluit na het "Officium breve" van Kurtág. Het Arsis kwartet speelde als laatste wekr het strijkkwartet van Sjostakovitsj nr. 8.

Ook een werk vol intimiteit. Sjostakovitsj componeerde dit kwartet nadat hij de puinhopen van Dresden had gezien in 1960.

Hij gebruikt hier vele malen zijn D Es C H motief. Deze letters vormen afgekort zijn achternaam, zoals Bach ook zijn handtekening B A C H gebruikte onder verschillende van zijn composities. Een waardig slot van dit schitterende concert.

Jan Walraven