Terugblik: Blokfluit Kwintet B-Five op 6 maart 2010


Terugblik op het concert door het internationale Blokfluit Kwintet B-Five op 6 maart 2010,
door Coby Kremers in BN/de Stem.

MUZIEK VOOR FIJNPROEVERS IN CONCERTZAAL IN DEN WOUWDFLUIT





WOUW - Op zaterdag 6 maart gaf het internationale blokfluitconsort B-Five een kwalitatief hoogstaand concert voor een (te) klein select publiek in de sfeervolle concertzaal In den Wouwdfluit. Op het programma: muziek uit de renaissance van zowel bekende als onbekende meesters.

Voor de pauze presenteerde B-Five haar nieuwe programma: Geld macht Musik. Uit de nalatenschap van het Zuid-Duitse bankiersgeslacht Fugger selecteerde het ensemble een interessante en boeiende programmering met grote namen als Josquin Desprez, Pierre de la Rue en Ludwig Senfl.
Het zeer geconcentreerd en accuraat spelende ensemble had geen enkele moeite met de soms lastige ritmes en de vele maatwisselingen die de polyfone muziek kenmerkt. Er werd gespeeld op kopieën van renaissance-blokfluiten, zoals die o.a. gebruikt werden in Engeland aan het hof van Koning Henry VIII en Elisabeth I ( the virgin Queen).
Ondanks een enkele te laag geïntoneerde toon van de sopraan was de samenklank magistraal, vooral in het wonderlijke Fro bin ich dein van Paul von Hofhaimer. De prachtige liederen uit een muziekhandschrift van 1523 (o.a. On a mal dit) werden door het publiek welhaast ademloos beluisterd. Het programma voor de pauze werd besloten met een aantal dansen, waarin het ensemble de luisteraars enthousiast meenam naar het Augsburg van de 16e eeuw.

Na de pauze werd er een feestje gebouwd met repertoire uit het Engeland van de 16e en 17e eeuw. Begonnen werd met Browning (the leaves be green) van W. Byrd, waarbij ook werd gezongen. Het ensemble toonde zich duidelijk vrijer en geroutineerder bij het al vertrouwd repertoire. Een duidelijk hoogtepunt was de perfect gespeelde Pavane Lachrimae Amantis van John Dowland. Zeer verrassend en origineel was een drietal door B-Five gearrangeerde stukken van een zeventiende-eeuwse anonymus. Speelse bourdon- en doedelzak-effecten in I love my love in secret en Winchester Wedding zorgden voor een lichte hilariteit onder de aandachtige toehoorders.
Besloten werd met een aantal dansen van de befaamde luitist Antony Holborne. De prachtige samenklank en het duidelijke speelplezier werkte zeer inspirerend op het dankbare publiek.

Een concert voor fijnproevers dat zeker voor herhaling vatbaar is!