Terugblik op Kerstconcert bij Kaarslicht, 11 december 2011


Monica Florescu, piano en kabinet orgel
Makcim Fernandez Samodajev, violoncello
Loes van Langerak, alt-mezzo
Jan Walraven, orgel en piano


Een sfeervolle In den Wouwdfluit zorgde voor een mooie omlijsting van het Concert bij Kaarslicht.
Met de Noël ‘Votre bonté Grand Dieu” van Claude -Bénigne Balbastre werd het concert geopend door Jan Walraven op het orgel.
Cellist Makcim Fernandez Samodajev en pianiste Monica Florescu – voor het eerst aan het kabinetorgel – speelden een rijk gevarieerde Sonate van Vivaldi. Makcim speelde vervolgens de Sarabande en Gigue uit de cello solo suite van Bach, BWV 1007. Zijn vertolking van deze volmaakte muziek maakte grote indruk op het publiek.


 

 
De “Zwei Gesänge” opus 91 van Brahms werden goed vertolkt door het trio. In “Gestillte Sehnsucht” kwam het tempo traag op gang maar het samenspel kwam allengs goed op dreef. Het “Joseph lieber Joseph mein”  kreeg meteen een  vlot tempo met de juiste vertolking. Deze melodie is voor bijna iedereen een bekend kerstlied, maar in de Brahms zetting voor alt, cello en piano wordt het niet vaak uitgevoerd.

De twee Chopin walsen gespeeld door Monica Florescu werden met een innemende tederheid gespeeld.
Na de pauze speelden Monica en Makcim de Vocalise van Rachmaninov en Herfstlied van Tsjaikovski in een verstilde dromerige sfeer als in een Russische Kerstvertelling. Max Reger’s beroemde lied “Joseph lieber Joseph mein” paste uitstekend in het programma. Een mooie presentatie van Loes van Langerak, waar bij de hoge tonen zéér fraai klonken.

Poulenc componeerde in 1939 het “Priez pour Paix” op tekst van de middeleeuwse dichter Charles d’Orléans. Een prachtig samengaan van de oude tekst en nieuwe muziek werd door Loes van Langerak gezongen met een fraaie dictie. Tot slot een Noël van Louis-Claude d’Aquin voor orgel en het Stille Nacht door de musici met welwillende medewerking van het publiek. Een  sfeervol concert bij Kaarslicht.